Siójutért Faluszépítő Egyesület

ANNO 2001

A Siójutért Faluszépítő Egyesület 2001-ben alakult non-profit civil szervezetként Siójut telepítésen. Elsődleges célkitűzése a társadalmi érdekek képviselete, a község értékeinek megóvása, szépítése, korszerűsítése, újítása.

Az egyesület élén Horváth László Elnök Úrral, valamint az ő munkáját segítő önzetlen és szabadidőt nem sajnáló emberek segítségével a Siójutért Faluszépítő Egyesület számos rendezvény, társadalmi munka lebonyolításában vett részt. A teljesség igénye nélkül említenénk néhányat: 2001. és 2010. között minden év Júliusának harmadik szombatján megrendeztük a Különleges Asztali Örömök Somogyban rendezvénysorozat együttműködőiként a Siójuti Bográcsfesztivált. A fesztivál az évek során nagy népszerűségre tett szert, egyre több versenyző csapat mérette meg magát a három ételkategória valamelyikében (Pörkölt, Egyéb). Évről- évre a magyar zenei élet kiválóságai léptek nálunk színpadra (pl. Apostol együttes, Fenyő Miklós, Fiesta, Koós János, Füstifecskék, stb.). Emellett természetesen a környékbeli civil szervezetek is a fellépők között voltak, ének-és táncprodukcióikkal színesítették a fesztivált. A nap folyamán futballtornák zajlottak, amelyek mozgósították a helyi és környékbeli lakosokat egyaránt. Izgalmas tűzoltó- repülőgép bemutatók voltak, a gyermekek számára pedig biztosítottunk légvárat, ugrálóvárat. A napot pedig rendszerint gyönyörű tűzijáték zárta. Az évek során minden évben foglalkoztunk fa-és virágültetéssel, hogy Siójut utcái mindig impozáns és színes képet mutathassanak, játszótereinket gondosan karbantartottuk, községünk Faluházába – ami a mai napig sok községi, egyesületi, családi rendezvénynek ad otthont – asztalokat, székeket, konyhai eszközöket vásároltunk.

2012. a változás éve volt, legalábbis az egyesület vezetése szempontjából. A szervezetet 11 éven keresztül gondosan összefogó és vezető Horváth László Elnök Úr és az Elnökség tagjai lemondtak tisztségükről. A februári tisztújító közgyűlésen felállt az új vezetőség, élén Berta László Elnök Úrral. Céljuk továbbra is Siójut község értékeinek megóvása, szépítése, korszerűsítése és újítása volt. A helyi Önkormányzattal szoros együttműködésben gondoskodunk a helyi rendezvények lebonyolításában. 2010-ben rendeztük meg utoljára a Bográcsfesztivált, helyette 2011 óta ugyanazon dátummal kerül megrendezésre a Siójuti Sióparty, amely a Bográcsfesztivál szellemiségét kívánja követni, de nagyobb teret adva a környékbeli civil szervezeteknek, falunk kiemelkedő lakosainak, hogy megmutathassák tehetségüket. Részt vállalunk továbbra a helyi nyugdíjaskorúak részére minden év novemberében megrendezett Idősek napjában, melynek keretében zenés, szórakoztató műsorral, egy tányér meleg étellel és ajándékcsomaggal kedveskedünk. Ezt követi a Mikulásest, ahol a gyermekek találkozhatnak a Télapóval, aki ajándékcsomagokat oszt nekik. Évek óta hagyomány a mézeskalácssütés, amelynek szintén az a célja, hogy összehívja a falu lakosságát. Decemberben szervezzük a Községi Karácsonyestet, ahol a helyi gyermekek kapják a legnagyobb szerepet: verseket mondanak, táncolnak és énekelnek a szomszéd település civil szervezetei mellett (Thália Művészetbarát Egyesület – Balatonszabadi). Évek óta nagy odaadással szervezzük a Gyermeknapot, amit vagy május végén vagy július elején tartunk. Eleinte csak helyi szinten, a községi Halastó partján, a Faluház udvarán szerveztünk a gyermekek részére ügyességi játékokat, majd az utóbbi két évben autóbuszos kirándulásokat tettünk a Budapesti Állat-és Növénykertbe, a Fővárosi Nagycirkuszba, majd a patcai Katica tanyára. Ezen belépők díját az egyesület magára vállalta, a résztvevő családoknak csak a buszköltséget kellett fedezniük. Úgy látjuk, e programokra nagy az érdeklődés, így ezt a szokást szeretnénk évről- évre megtartani, ezzel is örömet okozva a gyermeknek és szülőknek egyaránt. Minden év tavaszán megszervezzük a Ki mit tud?-ot, ahol a helyi gyermekek szakmai zsűri előtt mutathatják meg tehetségüket. 2017-ben először (és nem utoljára) színházlátogatást szerveztünk Budapestre, a Madách Színházba, ezzel az volt a célunk, hogy a fiatal-közép-és idős korosztályt egyaránt megszólítsuk.

2015-ben a Siójutért Faluszépítő Egyesület csatlakozott a szomszéd település, Balatonszabadi civil, non-profit egyesületeinek megállapodásához (Siómarosi Kossuth Művelődési Kör Egyesület, Balatonszabadi Népdalkör Egyesület, Thália Művészetbarát Egyesület, Balatonszabadi Polgárőr Egyesület, Siójutért Faluszépítő Egyesület), miszerint ez az öt civil egyesület minden közös eseményen együttműködik, segíti a másikat. Az együttműködés minden év március 15-én, ünnepélyes keretek között, az egyesületek elnökeinek aláírásával megújul.  Ezen együttműködés keretében 2016 óta nyári tábort szervezünk torontálvásárhelyi (Balatonszabadi testvértelepülése, Szerbia) gyermekek számára, a siójuti Vitéz-tanyán. A gyermekek 4-5 napot töltenek itt, minden nap kulturális, élményekben gazdag programokat nyújt nekik az öt egyesület és Siójut, valamint Balatonszabadi Önkormányzata.

Az utóbbi években technikai berendezéssel korszerűsítettük a Faluházat (projektor, vetítővászon, hangtechnika), majd ezt követte a konyha teljes felújítása (új gáztűzhelyek beszerzése). Ezen felül szeretnénk a jövőben a bútorzatot (asztalok, székek) és a konyhai eszközállományt (tányérok, poharak, evőeszközök, abroszok, stb.) újakra cserélni. Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy Faluházunk korszerű, otthonos és továbbra is kedvelt rendezvényhelyszín legyen.

 A Siójutért Faluszépítő Egyesület Alapszabálya ide kattintva letölthető

A Faluszépítő Krónika ide kattintva letölthető.

A Faluszépítő Egyesület 2019. február 23-i közgyűlésén elhangzott elnöki beszámoló ide kattintva olvasható.