Turizmus

  • Kerékpározás: Sió- menti kerékpárút

A Siófoktól Ádándig tartó szilárd burkolatú kerékpárúton elhagyva a kiliti szőlőhegyet először a siójuti szőlőhegyet pillantjuk meg, majd a ‘juti református templomtorony magasodik elénk.

Utunk végig a Sió csatorna mentén halad, csodálatos kikapcsolódást nyújtva a városi létből a természetbe vágyók számára. Gazdag élővilágában tavasztól őszig gyönyörködhetünk, hiszen a csatorna táplálékszerző helyként szolgál a kócsagoknak és gólyáknak.

A kerékpárút a Sió vonalát követve Siófok – Siójut – Ádánd – Ságvár – Siófok túraútvonal kerékpárúton és kis forgalmú közúton halad.
TÁVOLSÁG: 28 km.

Ötletek a szabadidő eltöltésére:

SIÓFOK-KILITI: horgásztó
SIÓJUT: Faluház
ÁDÁND: hetyei templomrom
SÁGVÁR: Betyár-barlang, Bújó-lik, Képes-fa
JAVASOLT KERÉKPÁR:
Túrakerékpár, MTB

forrás: Siófok Tourinform Kerékpáros térkép

Siójut közelébe érve megpillanthatjuk a Sión átívelő Balatonszabadi és Siójut között húzódó Kossuth hidat, utunk a közúttal párhuzamos betonúton folytatjuk tovább, majd Siójut felé kanyarodunk, és rátérünk a közútra. Megérkeztünk Siójutra.

Továbbhaladva látható a Sió völgye, illetve a siómarosi szőlőhegy, rövidesen pedig az első ádándi porták is szemünk elé tárulnak.

  • Horgászat

A Sió csatorna szakaszán, melynek teljes hossza 120,8 km. Eredetileg természetes vízfolyás, ma a Balaton vízszintjének szabályozására és a Dunával való összekötésére szolgál. Somogy, Fejér és Tolna megyék területét érinti. Sióagárdnál torkollik a Sárvíz folyóba.

A Sió csatorna Siófoknál, a 33 dpkm-nél ágazik ki a Balatonból, majd 120,8 km hosszan folyik tovább, míg el nem éri a Dunát a gemenci erdő mellett, az 1497,1-es folyamkilométernél. A meder esése átlagosan 14,5 cm kilométerenként, szélessége 20 és 30 méter, mélysége 0 és 8,8 méter között váltakozik. A víz sebessége, függően a siófoki vízeresztéstől és a Duna visszaduzzasztó hatásától, 0,5-4 km/óra lehet.
A csatorna vízállása nem egyenletes. Felső folyásában jelentősebb vízmennyiség csak akkor lehetséges, ha Siófoknál a zsilip is nyitva van és a Balatonból vízleeresztés történik. Alsó folyása főként a Kapos folyó vízhozamától függ.

Jegyárak- horgászinfók ide kattintva érhetők el

  • Gyalogtúrák, teljesítménytúrák, Nordic walking